Altınay Şekerleme , dünyaca meşhur, Afyon Kaymağı ve Kaymaklı Lokum’un mucididir. 1800’lü yılların sonlarında Afyon’da lokum imalathanesi bulunan dedemiz Şekerci Salih Efendi, binlerce yıllık kültürün uzantısı olarak geleneksel lokum, akide ve bergamut şekeri üretimi yapmaktaydı. Bir gün çayla birlikte tüketilen ve adına taş şekeri denilen beyaz renkli sert şekeri üretirken bu şekerin kısa sürede çürüdüğünü ve bozulduğunu farketmiş. Bunun üzerine şeker hamurunun içerisine halis manda kaymağı katmayı denemiş ve şekeri kaymakla yoğurarak daha önce bilinmeyen bir lezzette ve daha dayanıklı bir şekerleme türü bulmuş. Bu yeni ürünün adına da “kaymaklı şeker” demiş. Ömrü 45 güne kadar uzayan bu şekerleme türü, Anadolu’da çok sevilmiş ve Türk tatlı kültüründe “Afyon Kaymağı” adıyla yöresel bir yer edinmiştir.

Daha sonra Şekerci Salih Efendi, Cumhuriyet Dönemi’nde soyadı kanunu ile kaymaklı şekerin mucidi olarak Şeker soyadını almış, ve Salih Şeker diye kayıtlara geçmiştir. Salih Şeker’in kızları, evlenerek Altınay soyadını almış ve onların oğulları da dede mesleklerini geliştirerek Altınay Şekerleme Sanayi Ticaret A.Ş. olarak bugüne getirmişlerdir.Altınay Şekerleme, dünyaca meşhur, Afyon Kaymağı ve Kaymaklı Lokum’un mucididir. 1800’lü yılların sonlarında Afyon’da lokum imalathanesi bulunan dedemiz Şekerci Salih Efendi, binlerce yıllık kültürün uzantısı olarak geleneksel lokum, akide ve bergamut şekeri üretimi yapmaktaydı. Bir gün çayla birlikte tüketilen ve adına taş şekeri denilen beyaz renkli sert şekeri üretirken bu şekerin kısa sürede çürüdüğünü ve bozulduğunu farketmiş. Bunun üzerine şeker hamurunun içerisine halis manda kaymağı katmayı denemiş ve şekeri kaymakla yoğurarak daha önce bilinmeyen bir lezzette ve daha dayanıklı bir şekerleme türü bulmuş. Bu yeni ürünün adına da “kaymaklı şeker” demiş.

Ömrü 45 güne kadar uzayan bu şekerleme türü, Anadolu’da çok sevilmiş ve Türk tatlı kültüründe “Afyon Kaymağı” adıyla yöresel bir yer edinmiştir. Daha sonra Şekerci Salih Efendi, Cumhuriyet Dönemi’nde soyadı kanunu ile kaymaklı şekerin mucidi olarak Şeker soyadını almış, ve Salih Şeker diye kayıtlara geçmiştir. Salih Şeker’in kızları, evlenerek Altınay soyadını almış ve onların oğulları da dede mesleklerini geliştirerek Altınay Şekerleme Sanayi Ticaret A.Ş. olarak bugüne getirmişlerdir.